Több milliárd adót csalt egy árstoppos élelmiszerekkel kereskedő bűnbanda – videón a rajtaütés

Megosztás

Milliárdos kárt okozott árstopos élelmiszerekkel az a céghálózat, amelyre nemzetközi akcióban csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A szervezet azt írta, hogy a bűnszervezet a szomszédos országokból szerezte be a termékeket, majd az adófizetési kötelezettséget kikerülve, cégláncolaton átfuttatva – strómanok és bukó társaságok bevonásával – értékesítette őket tovább.

E termékek közül étolajból és kristálycukorból is nagy mennyiség került a magyar üzletekbe.

A bűnbanda több mint hatmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek.

A hatóság az online számlázásnak, valamint az EKÁER-nek köszönhetően pontosan tudta azonosítani az elkövetőket. Az is jól látható volt, hogy az élelmiszerár-stop bevezetése után jelentősen megnőtt a céghálózat fix áras termékeinek forgalma.

A NAV nyomozói IT-szakemberek, revizorok, járőrök, valamint a MERKUR bevetési egység támogatásával csaknem ötven helyszínen kutattak, ingatlanokat, bankszámlákat zároltak, gépkocsikat és készpénzt is lefoglaltak. A nemzetközi akcióban az EUROPOL is részt vett. Horvátországban, Csehországban és Szlovákiában is nyomoztak a hatóságok.

A nyomozók 32 embert hallgattak ki, közülük hat gyanúsított letartóztatását elrendelte a Székesfehérvári Járásbíróság. A NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek